Funky svampe

Svampe kan være smukke, klamme, cool, creepy eller dødsensfarlige. Svampe er en mystisk gruppe af organismer, som har udviklet helt utrolige egenskaber. Her er en liste over nogle af verdens mest fascinerende svampe.

OPGAVE

Verdens allerstørste organisme

Mørk honningsvamp, eller Armillaria ostoyae, er en parasitsvamp der lever af primært nåle- og løv-træer. Når vækstbetingelserne er gode kan den gro sig stor. Kæmpestor. Et eksemplar af denne svamp har rekorden, som verdens allerstørste organisme med en størrelse på over 8,8 kvadratkilometer! Grunden til, at den kan blive så stor er, at den er ekstremt god til at få sin næring fra de træer, som den lever på. Svampens store bestanddel er dens mycelium, som er et netværk af lange tråde, der kaldes hyfer. Hyferne i mørk honningsvamp er særligt specialiserede i at trænge dybt ind i træerne og trække næring ud fra dem. Den allerstørste organisme finder man i Oregon og man mener, at den er mellem 2000-8500 år gammel.

Cikaders værste mareridt

Svampen Massospora cicadina findes også i USA. Den er en parasit, der har specialiseret sig i at leve på cikader. Ved infektion bliver cikaderne hjernevasket og svampen tager over.  Den får herefter han-cikaden til at slå med vingerne præcis som hun-cikader gør, når de er klar til at parre. Dette lokker andre han-cikader til, hvilket giver svampen mulighed for at blive endnu mere spredt. Han-cikaderne bliver nye værter for svampen, som spredes videre over i hunnerne, når de prøver at parre. Svampen gror sig efterhånden stor i cikadens nedre mave-region, hvilket på et tidspunkt udløser svampens sene infektionsstadie: Den får bagenden til eksplodere på cikaderne, så en stor masse af svampesporer bliver blottet. Man skal være glad for at svampen ikke har specialiseret sig i mennesker.

Hippie-svampen

Spids nøgenhat, også kaldet magisvampen, blev særligt indtaget af hippierne i 60’erne på grund af dens indhold af det psykadeliske stof psilocybin. Forskellige arkæologiske fund fra fortiden indikerer også, at svampen er blevet indtaget gennem historien for at komme i kontakt med guderne i flere forskellige samfund. Ved indtagelse omdannes psilocybin til det aktive stof psilocin. Strukturelt set ligner psilocin-molekylet utrolig meget serotonin, som er et af centralnervesystemets signalstoffer, der ofte forbindes med lykkefølelse. Psilocin forstærker de samme signaler som serotonin, ved at binde til de samme receptorer. Hjernen bliver forstyrret og det medfører nogle ret ekstreme psykologiske reaktioner. Man hallucinerer og kan få spirituelle oplevelser, men også angst og panikanfald. Moderne forskning har vist interesse for at bruge psilocybin som medicin til lindring af psykiske lidelser hos patienter.

Foxfire

Hvis man går gennem skoven om natten kan man være heldig at opleve et helt særligt fænomen. Omkring træstammerne vil man kune se en blå-grøn farve lyse op. Fænomenet kaldes for foxfire, og da Aristoteles oplevede dette i 382 fvt. troede han, at der var sat en kold ild til træstammerne. Foxfire-lyset kommer fra bioluminescerende svampe, som er en egenskab man finder hos mere end 70 svampe-arter. Lyset skyldes den reaktion, der katalyseres af enzymet luciferase – navnet stammer fra det latinske ord ”lucifer” som betyder lysbringer. I dag bruges luciferaser til en række forskellige formål i bioteknologiens verden. Lyset der udsendes kan bruges som en indikator, og denne egenskab bliver blandt andet brugt til at sekventere DNA.

Et kødædende rovdyr

Arthobotrys oligospora er et eksempel på en kødædende svamp, der lever som et rovdyr. Dens bytte er rundorme, som er bittesmå langstrakte orme der findes overalt på jorden. Svampen fanger ormene ved at lave små løkker i dens mycelium, der virker som orme-fælder. Fælderne bliver smurt ind i et klæbende middel der holder fat i rundormen. Så snart at en ringorm forsøger at bevæge sig gennem løkken bliver den fanget, klar til at blive ædt af svampen. Svampe med denne egenskab har et stort potentiale til at bekæmpe rundormepest, som forårsager store tab i udbyttet fra afgrøder.

Sci-fi zombificering i virkeligheden

Svampeslægten Ophiocordyceps er virkelighedens eksempel på zombierne fra The Walking Dead. Slægten består af omkring 140 arter af parasitsvampe, der gror på insekter. En af disse svampe er Ophiocordyceps unilateralis, der har specialiseret sig i at bruge myrer som vært. Så snart en myre bliver inficeret overtager svampen dens vilje og adfærd, og får den til at migrere væk fra sin stamme, til et sted med de rette vækstbetingelser – oppe i et træ. Den får derefter myren til at bide sig fast og sidde stille indtil den dør. Imens nærer svampen sig af myrens indmad og gror langsomt ud af myren med et frugtlegeme, som den bruger til at sprede sporer på jagt efter nye myrer.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Opgave: Design dine egne superheltesvampe

Ovenfor finder du eksempler på nogle  af verdens vildeste svampe. Nu er det din tur til at tegne og fortælle om dine svampe. Hvad er deres rolle i naturen? Hvilke problemer kan de løse? Hvor kan vi finde dem?