Svampe er overalt

Svampe er overalt i form af skimmelsvampe, eller mug, som det også kaldes. Mug referer i daglig tale til en uønsket vækst af svampe, som fx i fugtige huse eller på gammelt brød. Det har resulteret i at mug har fået en negativ klang. Men skimmelsvampe er faktisk en fantastisk gruppe af organismer, der både vil os godt og ondt.

FORSØG MED SKIMMELSVAMPE
INTRODUKTION TIL SKIMMELSVAMPE
SKIMMELSVAMPE PÅ GODT OG ONDT

Hvad er skimmelsvampe?

Farverige
Skimmelsvampe kan være meget smukke og findes i et væld af forskellige farver: grøn, blå, gul, rød eller pink. Farverne skyldes de mange stoffer som svampene producerer, og som bruges til alt, lige fra at beskytte dem mod solens stråler til at holde andre svampearter væk.

Fugtige
Nogle gange danner skimmelsvampe små fine eksudat-dråber på deres overflade. Disse dråber kan få dem til at se våde ud og indeholder en meget høj koncentration af enzymer og sekundære metabolitter, som er stoffer, der er vigtige for skimmelsvampens overlevelse.

Støvede
I modsætning til almindelige paddehatteformede svampe, som du kender dem, vokser skimmelsvampe ved at danne et stort mycelienetværk, hvorfra der vokser konidier. Konidier er mikroskopiske udvækster med sporer på. Disse millioner af små grene med sporer på giver skimmelsvampe et støvet look, og faktisk betyder konidie “støv” på græsk.

Skimmelsvampe på godt og ondt

Du kender måske bedst skimmelsvampe som den skadelige svamp, der kan forekomme i huse. Men i virkeligheden kan skimmel meget mere. Læs med her og lær om, hvorfor skimmelsvampe er så vigtige – og så skadelige.

Mad
Skimmelsvampe indgår i mange levnedsmidler, og indtages i hele verden.
Læs mere
Fordærv
Skimmelsvampe er skyld i at mad går i forrådnelse.
Læs mere
Medicin
Skimmelsvampe producerer et hav af stoffer der kan bruges i medicinalindustrien.Læs mere
Sygdom
Skimmelsvampe kan producere giftstoffer og være sygdomsfremkaldende.
Læs mere
Oprydning
Svampe er naturens skraldemænd og kan derfor bruges til dekontaminering.Læs mere
Ødelæggelse
Svampe kan gro nærmest overalt, også der hvor de ikke er ønsket som på brugbare materialer og ressourcer.
Læs mere

Forsøg med skimmelsvampe

Svampe er overalt! I luften omkring dig er millioner af mikroskopiske sporer, som er svampenes frø – lidt som en mælkebøtte sender sine frø ud. Men det er kun, hvis vækstbetingelser er rigtige, at sporer kan vokse og blive til svampe. Prøv at lade følgende madvarer stå ude i nogle uger og se om der gror skimmelsvampe på dem! Advarsel: Husk at dække madvarerne til, hvis du ser svampevækst, så svampene ikke spreder sig.

Brød

Du kender det sikkert: dit brød har ligget i skuffen et par dage og er blevet muggent. Det er blevet angrebet af skimmelsvampe, som nedbryder stivelsen i brødet. Det er ikke nok blot at skære det mugne område af, da skimmelsvampene sender hyfer ind gennem brødet, som går langt længere ned man kan se.

Citrusfrugter

Det er relativt nemt at identificere, hvilken svamp der gror på citrusfrugter. Det er især den grønne Penicillium digitatum og den blå Penicilium italicum, der angriber citrusfrugten. Begge svampe er til stor skade for citrushøsten hvert år!

Hvidløg

Hvidløg er egentlig antifungalt, hvilket betyder, at det modvirker svampevækst. Det er derfor det, ligesom chili og ingefær, er meget brugt i lande hvor fødevarehygiejnen ikke er i top. Men visse skimmelsvampe, som for eksempel den grønne Penicillium hirsutum, har specialiseret sig i at gro på hvidløg.

Tomat

Zygomyceter er en gruppe af svampe som kan for eksempel kan opleve på efterladte tomater. Zygomyceter kendetegnes ved at forme lange tynde fimrehår med små bobler i spidserne. Disse bobler er fyldt med sporer. Generelt gror zygomyceter ekstremt hurtigt og formerer sig før andre organismer kommer til.

Prøv at se, hvad der sker, hvis du bruger følgende typer af madvarer:

Økologisk vs. ikke-økologisk

Prøv at se, hvad der sker, hvis du lægger både økologiske madvarer og madvarer med sprøjtemiddel ud på samme tid. Hvilken tror du der gror svampe på først og hvorfor?

Fugtig vs. tørt

Prøv at eksperimenter med at fugte dine madvarer før du lægger dem ud, til at blive angrebet af svampe. Som nævnt elsker skimmelsvampe at gro på fugtige steder. Så måske forstår du nu, hvorfor der så ofte er skimmelsvampe i fugtige kældre.