Svampe på arbejde

Bioteknologi eller Life Science som det også kaldes, er en af Danmarks største industrier, og mange af de forskere, som arbejder med bioteknologi, er specialiseret i at arbejde med svampe. Du tænker måske ikke over det, men svampe spiller en stor rolle i din hverdag. Mange dagligvarer indeholder enzymer produceret af svampe. En hel del af al medicin er også produceret af svampe, og så er der al den mad og drikke, der er forbundet med svampe. Forskere har allerede fundet ekstraordinære måder at anvende svampe på, men der er så meget mere, der venter på at blive opdaget. 

OPGAVE
SVAMPE OG BIOTEK

Opgave: Spot svampe i din hverdag

Det er nemt at være med på svampetrenden! Du tænker måske ikke over det, men svampe spiller en større rolle end du tror. Prøv at lægge mærke til det, næste gang du:

Tanker bilen!
Bioethanol er dannet af gær

Vasker dit tøj!
Mange vaskemidler indeholder effektive enzymer, produceret af svampe

Er til fest!
Svampe har siden tidernes morgen været brugt til at brygge vin og øl

Spiser sushi!
Soyasauce er lavet af soyabønner som er fermenteret af svampe

Køber morgenbrød!
Det er gærens metabolisme, der danner kuldioxid, og får brødet til at hæve og blive let og luftigt

Sætter tænderne i din tapas!
Mange oste og pølser får deres smag fra skimmelsvampe

Bliver syg!
Meget af den medicin du kan finde på apoteket, er produceret af svampe

Svampes rolle i produktionsprocessen

Svampen som biomasse: Nogle gange er man interesseret i at bruge selve svampen som produkt. Man vil altså have svampen til at vokse sig stor, så hurtigt som muligt. Det giver nemlig mest mulig biomasse, hvilket betyder flest svampeceller.

Naturlige metabolitter: Gennem millioner af års evolution har svampe specialiseret sig i at producere forskellige stoffer, der har hjulpet dem med at overleve. I dag ved vi, at mennesker har stor gavn af nogle af disse svampe, udenfor deres naturlige habitat.

Produktionsorganisme: Ved hjælp af moderne genteknologi er det muligt at indsætte nye gener i svampe, for at gøre dem i stand til at producere stoffer, de ellers ikke producerer. Svampen bliver altså en slags cellefabrik. Især gæren Saccharomyces cerevisiae bruges i stor stil, da det er en af de mikroorganismer, vi ved mest om. Vi bruger også andre organismer end svampe som produktionsorganismer, eksempelvis bakterier eller celler fra hamsteræggestokke. Her er en liste over produkter, som er lavet på svampe.

Biobrændsel

Biobrændsel er benzin og andre brændstoffer, der er lavet fra fermenteret biomateriale frem for fossile brændstoffer. Biomasse, som eksempelvis korn eller majs, bliver af svampe omdannet til brandbart ethanol. Udfordringen er dog, at prisen stadig er høj. Især på 2. generations biobrændsel, som er det mest bæredygtige, hvor der bruges restbiomasse som stængler og grene. Forskere udnytter svampes naturlige enzymer til at nedbryde plantemateriale, så 2. generations biobrændsel forhåbentligt kan konkurrere med olie i fremtiden.

Diabetesmedicin

Diabetes er en folkesygdom, og for mange er hormonet insulin livsvigtig medicin. Normalt producerer vi selv insulin i vores krop, men hvis man har diabetes og ikke selv kan producere hormonet, kan svampe gøre det for os. Insulin (og andre hormoner) produceres i store mængder i genmodificerede gærceller. Gær er godt til at producere humane hormoner, da gær, ligesom menneskeceller, er såkaldte eukaryote celler.

Gær

Du tænker måske ikke over det, men hvis du bager brød, tilsætter du faktisk levende svampeceller i form af gær, for at brødet hæver. Og tilsammen bliver det til en hel del gær – Alene i Danmark producerer De Danske Gærfabrikker 25.000 tons gær om året!

Penicillin

Penicillin har siden dets opdagelse i 1928 reddet millioner af liv. Det er en gruppe af antibiotiske stoffer, hvilket betyder at de modvirker bakterievækst. Og det gør dem til et meget effektivt middel mod bakterieinfektioner. Penicillin er en naturlig sekundær metabolit fra skimmelsvampe af familien Penicilium. I naturen fungerer den som forsvarsmekanisme mod bakterier for svampen. Siden opdagelsen har man lært at massefremstille penicillin ved hjælp af fermentering i kæmpe tanke.

Enzymer

Enzymer er med til at gøre vores liv lettere og mere bæredygtigt. Enzymer er avanceret protein, som får kemiske reaktioner til at ske langt hurtigere. For eksempel nedbrydningen af mad i din krop eller når cellerne deler sig. Mennesket har lært at bruge naturens naturlige enzymer til at hjælpe os med hverdagens opgaver. Eksempelvis kan enzymer fra bakterier, der lever i koldt vand, bruges i vaskemiddel, som fungerer i koldt vand. På den måde sparer man energi.

Blodmedicin

Statiner er en gruppe af stoffer, der sænker kolesterolniveauet i blodet og dermed formindsker chancen for blodpropper. Nogle af disse statiner findes i svampe, og produktionen er en kæmpe industri. Faktisk indeholder østershatte også små mængder af stoffet!

Pigment

Flere skimmelsvampe producerer kraftige pigmenter. Forskere arbejder i øjeblikket på at producere disse i højere koncentration, så de kan bruges om naturlige farvestoffer i mad eller til tekstil.

Øl og vin

Mange gærarter producerer alkohol, når de omdanner sukker til energi for at leve. Det kan vi mennesker bruge til rigtigt meget: For eksempel til at producere drikkevarer, men også til at producere ethanol til industriel brug eller til at omdanne biomasse til biobrændsel!

Citronsyre

Hvert år producerer Aspergillus niger skimmelsvampe verden over mere end en million tons citronsyre. Stoffet bruges til mange ting – lige fra tilsætningsstof i mad og drikke til kosmetik, og som lægemiddel.